Aragonès anuncia un fons de 10 milions d’euros i una oficina per «erradicar» l’amiant a Catalunya

La Generalitat impulsarà també una llei específica per a aquesta problemàtica, segons ha promès el president en una convenció organitzada pels col·lectius afectats

Els Pressupostos de la Generalitat per al 2023 inclouen una partida de 10 milions d’euros per retirar l’amiant de Catalunya i la institució té llestes diverses mesures orientades a fer-ho en un horitzó pròxim: el Govern pretén aprovar dimarts vinent en el Consell Executiu la creació d’una oficina per a l’erradicació de l’amiant i preveu impulsar els primers mesos de l’any que ve tant l’execució del Pla Nacional per l’Erradicació de l’Amiant, com una llei específica per a aquesta problemàtica. D’aquesta manera, l’Executiu català compleix dues de les grans reivindicacions de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) en concret i dels col·lectius afectats en general.

Ha sigut, de fet, en una convenció organitzada per la FAVB i per Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest pla d’actuació. «Aquest 2023 hem de fer un pas endavant», ha assegurat el cap de l’Executiu, segons recull l’agència de notícies ACN. Aragonès ha reconegut també que «durant massa temps» les víctimes de l’amiant no s’han sentit «acompanyades» per les administracions i que precisament per això expressava públicament el seu compromís que a partir d’ara hi hagi «un punt d’inflexió en la retirada de l’amiant».

L’amiant és un producte mineral molt comú en la indústria, en la construcció i en determinats productes de consum per les seves propietats aïllants i, especialment, pel seu baix cost, però que està classificat com a cancerigen per l’Organització Mundial de la Salut (OMS): s’ha descobert que pot provocar càncer de pulmó, laringe i ovari, entre d’altres. Sense anar gaire lluny, aquest organisme calcula que la meitat de les morts per càncer d’origen laboral són causades per l’amiant.

Text de Jordi Bedmar

Hi havia 4 meses: Sanitat, Ciutadania, Tècnica i Jurídica.
Andana Central també reconeix la lluita de Jubilats Macosa -Alsthom per erradicar a l’amiant.
Han mort molts companys/es per culpa de l’Amiant.
El dia 29 de novembre presentarem a la mesa del Parlament de Catalunya el nostre manifest, per fer possible una llei de l’Amiant que n’existeix.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s