El llibre dels Tramvies de Barcelona i rodalies 1872 – 2021

Les efemèrides són per celebrar-les o commemorar-les, i en aquest any va coincidir el 50è aniversari de la desaparició de l’últim tramvia, d’aquella xarxa tan extensa que va prestar servei a la nostra ciutat.

A partir dels anys 50 de segle passat, va començar un declivi dels nostres tramvies, motivat per l’envelliment i manca de recanvis d’aquells vehicles supervivents de la Guerra Civil, que alguns portaven en servei més de 50 anys. Hi va haver la necessitat de substituir aquelles unitats i per això es va decidir comprar de segona mà uns tramvies a la ciutat de Washington, que un cop adaptats van circular fins al final.

Això va ser el que m’impulsa a escriure una genealogia de la història dels tramvies de Barcelona, ​​des de la seva implantació el 1872, fins als nostres dies, en un llibre de gairebé 300 pàgines, basant-me en les dades guardades en els meus arxius procedents de diversos autors, que es van divulgar per internet sense més pretensió de donar a conèixer aquests treballs que, d’una manera dispersa, es van inserir en els mitjans públics de difusió, els quals cito a la bibliografia, al mateix temps que retro un agraïment per la seva tasca antecessora.

El llibre, fruit d’una autoedició sense ànim de lucre, m’ompliria de satisfacció si  tots els que estimem el transport públic, els servís de consulta, en un sol volum, de la història dels tramvies de Barcelona i rodalies.

L’any vinent 2022, es compliran els cent cinquanta anys de la implantació de la primera línia de tramvies, des de les Rambles a Gràcia, amb uns tramvies tirats per sengles mules o cavalls, implantant-se en la nostra ciutat la «tracció de sang». Posteriorment aquells vehicles es van adaptar per a la tracció de vapor, i progressivament a la tracció elèctrica, allà per l’any 1899. Molts d’aquells vehicles es van aprofitar com remolcs, altres van ser desballestats, i el resultat de tot això és que avui no tenim una representativitat extensa de vehicles preservats, només alguns exemplars custodiats pel patrimoni històric de TMB a què en un futur engrossirien un museu del transport de la nostra ciutat.

No em queda més que expressar un desig, que aquest any 2021 i fins a juliol de 2022, en què es commemorarà aquest cent cinquanta aniversari, fos l’any del tramvia, al qual es poguessin sumar els operadors ferroviaris de la nostra ciutat. El meu desig queda clar i per això quedo a disposició dels organismes públics, així  com d’entitats com Andana Central, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, T.M.B, Trambaix, i la P.T.P. que van manifestar suport a aquest projecte.

JUAN TERMES I ROIG

Maig de 2021

Acte de suport FGC. La presentació del llibre al Liceu, es farà pròximament.

Ha sigut possible aquest llibre per la feina feta per l’equip d’Andana Central, col·laborant FGC, TMB, PTP i TRAM.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es whatsapp-image-2021-05-28-at-18.14.42.jpeg

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s