NaviLens, sistema d’orientació per a persones amb discapacitat al metro i al bus

TMB implanta una tecnologia que millora l’accessibilitat i autonomia dels usuaris del transport públic amb discapacitat visual.

TMB ha implantat les etiquetes intel·ligents NaviLens, que posen, a l’abast de les persones amb discapacitat visual, la senyalització i la informació dels serveis de metro i bus a través de la lectura que en fa l’aplicació del dispositiu mòbil.

El desplegament de la implantació es va iniciar al 2019. Actualment el sistema funciona a tota la xarxa de bus i a la totalitat d’estacions de la xarxa de metro. 

Com funciona NaviLens

Gràcies a la tecnologia NaviLens, les persones amb discapacitat visual poden llegir la senyalística de les xarxes de transport públic, tant en les parades d’autobús com a les estacions de metro, i rebre orientacions precises mitjançant els seus dispositius mòbils. 

Aquest sistema permet capturar, d’una manera molt eficient, un nou tipus de codis QR de colors, anomenats ddTags, de manera que les persones amb discapacitat visual poden llegir la informació continguda en aquest codi sense que hagin de saber on es troba emplaçat exactament.

En una parada de bus, l’aplicació NaviLens llegeix l’etiqueta i informa del nom i del codi de la parada, les línies que hi passen, la destinació de cadascuna, el temps previst d’arribada i les possibles alteracions del servei. En una estació de metro, cada espai està etiquetat amb la seva descripció (accés, vestíbul, zona de venda, línia de peatge, escala, ascensor, andana, punt d’embarcament…) per permetre la navegació autònoma de les persones amb discapacitat visual, tant a l’entrada com a la sortida. Això és possible gràcies al fet que els codis ddTags poden llegir-se en moviment, a una distància molt superior i amb una perspectiva molt més angulada que els codis QR, sense enfocar-hi la càmera del dispositiu mòbil.

La tecnologia NaviLens s’ha pogut implantar gràcies a l’èxit de les proves pilot dutes a terme a les estacions de metro Fira i Espanya el febrer del 2018.

Aquest projecte forma part de les actuacions fruit del Pla director d’accessibilitat universal de TMB, que ha fet possible la introducció de mesures que faciliten el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda. 

Publicat originalment a https://www.tmb.cat/es/sobre-tmb/mejoras-red-transporte/otras-mejoras/etiquetas-inteligentes-navilens

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s