50 anys de l’últim tramvia de Barcelona i rodalies 1872 – 2020

50 anys de l’últim tramvia. Tramvies de Barcelona i rodalies 1872 – 2020

Comissari: Joan Termes Roig

Del 17 de març al 12 d’abril

Sala Ignasi Vallhonesta

El 17 de març de 1971 van desaparèixer els tramvies de Barcelona. Per a commemorar el seu 50è aniversari, aquesta exposició vol fer un recordatori del desenvolupament de les línies que van existir des de 1872, i com va ser-ne l’evolució durant la nostra història.

Des dels primers vehicles de tracció de cavalls, els de vapor i els elèctrics, i a través d’un recull d’imatges, es podrà apreciar no només com eren aquests transports, sinó també on i com eren les cotxeres, les centrals elèctriques, el manteniment i d’altres aspectes.

Joan Termes i Roig (Sant Andreu de Palomar, 1941): Medalla d’Honor de Barcelona 2005, autor del llibre 50è aniversari de l’arribada del metro a Horta (2017), De Fabra i Puig a Torras i Bages, 50è aniversari de l’arribada del metro a Sant Andreu (2018) i autor de nombrosos articles a revistes de divulgació històrica. També és membre del Consell Assessor del patrimoni històric de la Fundació de TMB.

50è aniversari de l’últim tramvia a Horta

Dia 18 de març de 1971 Barcelona clausura últim tramvia de les dues ínies (49 i 51) que restaven en circutació

La 49 fou la que donar continuïtat a l’explotació tramvia Horta des d’aquell llunyà tramvia de vapor que ens unia amb la ciutat de Barcelona, transbordant a la Sagrera des de 1883.

El 1901 entra en servei un tramvia elèctric que ja portava directament a Barcelona sense haver de fer transbord, servei que va perdurar fins al dia de la clausura.

Amb aquestes fotografies volem mostrar com eren aquells vehicles, els diferents tipus series, que de ben segur els més grans recordaran amb nostàlgia. I els més joves, podran gaudir de la història del tramvia d’Horta, que durant més de 118 anys fou l’únic transport ferroviari a Horta.

A tots ens toca preservar el Patrimoni immaterial de la memoria historica del nostre poble Es en aquest sentit que hem muntat aquesta exposició.

Agraiments

Volem agrair la col·laboració prestada del Centre Cívic Matas Ramis al president d’Andana Central, el Sr. Ramon Carbó, gran col·laborador en les tasques d’investigació, al suport de l’AVV Horta, en general, a tots els amants del transport públic.

Gràcies per la vostra visita

Joan Termes i Rog 18 de març de 2021

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s