Línia FS

Línia FS: (San Andrés – Santa Coloma, 14 – 6 – 1942)

El 14 de juny de 1942 va entrar en funcionament la línia de troleibusos FS, com a ramal de la línia FC, entre el final d’aquesta al carrer Palomar, i Santa Coloma.

El recorregut d’aquesta línia era des del carrer Palomar per la de Sant Andreu (a la tornada per Torras i Bages) i passeig Santa Coloma (en via única) fins a Santa Coloma, plaça de la Vila.

El servei es prestava inicialment amb un sol cotxe, el 550, que va ser estrenat en aquest recorregut que era el primer troleibús d’un sol pis que es va crear a Barcelona, formant part de la sèrie 550-589 construït per Maquitrans i anomenats popularment Gildas.

Amb aquesta línia Santa Coloma es va convertir en la primera ciutat d’Espanya, no capital de província, que tingués servei de troleibús.

Per cert que no tenia aquesta sèrie prevista el caseller d’indicador de línia, de manera que aquest cotxe portava en la seva testera una tauleta d’autobús amb la indicació «Santa Coloma – Sant Andreu», pintada en lletres blanques sobre fons blau. Per tal motiu també va tenir un altre sobrenom popular: la Blancaneus, ja que el rètol d’indicació de l’itinerari era blanc.

A l’any següent, el 15 de desembre de 1943, a causa de l’enfonsament del pont de Santa Coloma a causa d’una riuada, es va suspendre el seu servei i va ser substituït per l’autobús AC (Sant Andreu – Santa Coloma).

Quatre mesos després, el 27 d’abril de 1944, va quedar anul·lada la línia AC d’autobús i es va restablir el troleibús FS entre el carrer Palomar i el pont de Santa Coloma, lloc en el qual s’hi havia instal·lat un bucle provisional abans del riu, en espera de l’acabament de les obres de reconstrucció de l’esmentat pont.

Va reprendre la seva marxa amb tres cotxes.

A la fi d’aquest any 1944, el 15 de desembre, la línia FS va recuperar el seu recorregut normal fins a la Pl. De la Vila de Santa Coloma -per haver-se posat en servei el reconstruït pont sobre el Besòs- i més perllongar el seu recorregut, des de Sant Andreu, fins al centre de la ciutat de Barcelona, a la Pl. Urquinaona pels carrers Sagrera, Clot, carretera de Ribas, Casp (Ausiàs March a la tornada).

Utilitzava l’estesa aèria de la línia de troleibús FC que s’havia inaugurat tres anys abans i que per tant faria de línia de reforç.

El 12 d’abril de 1945 es va suprimir aquesta línia. Va coincidir amb la inauguració de la línia 51 de tramvia (Pl. Catalunya – Fabra i Puig) i la creació de la línia de troleibús F 51 (Fabra i Puig – Santa Coloma), de manera que quedava assegurada la correspondència de Santa Coloma amb la línia de troleibús FA i amb la nova línia de tramvia 51.

Text: Joan Termes Roig

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s