EL TRAMBESÒS (2004 – 2020) I

Instal·lació de vies al carrer de Cristòbal de Moura, any 2003.

EL TRAMBESÒS (2004 – 2020).

El Trambesòs (el nom de projecte va ser Tramvia Sant Martí – Besòs) és una xarxa de tramvia operada per Tram que discorre per diversos municipis de nord de la comarca del Barcelonès. Es va obrir al públic amb l’entrada en funcionament del primer tram de la línia T4 el 8 de maig de 2004. Actualment ofereix connexió entre Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona mitjançant les línies T4 i T5 i T6. El seu nom prové de la unió de Tram, que és el nom comercial del producte explotat (el tramvia, en català, tramvia) i Besòs, forma catalana del riu Besòs, en el recorregut final se situen els municipis en què dóna servei la xarxa.

La xarxa de Trambesòs va començar a planejar-amb la intenció de reintroduir el tramvia a la ciutat de Barcelona com a complement de la xarxa de metro.

Entre finals dels anys 1980 i principi dels noranta, una proposta plantejava un tramvia que travessés l’Avinguda Diagonal i connectés les barriades, districtes i municipis dels extrems.

Amb la creació de l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità) el 1996, se cedeixen a aquesta entitat els drets i obligacions sobre les xarxes dissenyades fins llavors.

En l’ATM donen forma al projecte i mantenen la proposta d’unir ambdós costats de l’Avinguda Diagonal, encara que finalment es descarta aquest plantejament. Arran d’això, el projecte es divideix en dues xarxes, el Trambesòs i el Trambaix.

La densitat de l’àrea sud de l’Avinguda Diagonal va implicar major celeritat per a la xarxa del Trambaix.

La xarxa de Trambesòs es construeix posteriorment, d’acord amb altres projectes i remodelacions en aquesta zona de la ciutat, com la reforma d’aquest tram de l’Avinguda Diagonal, la regeneració de l’àrea del Fòrum Universal de les Cultures 2004, la urbanització de Diagonal Mar, el cobriment de la Gran Via de les Corts Catalanes.

Al juliol, tramvia Metropolità S.A. guanya el concurs, sent l’única concursant. El pressupost va ascendir a 205 milions d’euros.

El gener de 2003 comencen les obres, i es projecta la inauguració del servei per a abril de 2004.

Finalment el 8 de maig de 2004 s’inaugura, un dia abans de la inauguració del Fòrum, la línia T4, amb el tram entre Glòries i Estació de Sant Adrià.

Del 8 al 18 de maig se suspèn el servei complet en totes les línies en funcionament fins llavors (T4, de Trambesòs, T1, T2 i T3 de Trambaix), pels problemes que una substància adherida als raïls afectava el fet de reaccionar amb la calor.

Durant aquests deu dies es va procedir a extreure la substància dels raïls.

Text: Joan Termes Roig

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s