LÍNIA Núm. 49 (1955 – 1971).
ITINERARI: Passeig de Lluís Companys Arc de Triomf, Passeig de Sant Joan, Plaça de Tetuan, Carrer del Consell de Cent, Carrer de Roger de Flor (tornada pel carrer Nàpols), Carrer de Mallorca ( tornada pel carrer València), Carrer Dos de Maig, Carrer de la Indústria, Passeig de Maragall, Carrer Fulton (tornada per Baixada del Mercat i Carrer del Tajo), Plaça Eivissa.
L’1 de juny de 1965, perllongà fins a la Barceloneta, per el Passeig Nacional, Plaça Pau Vila, Plaça del Palau, Av. Marqués d’Argentera, Passeig de Picasso, Passeig de Pujades ( tornada pel carrer del Comerç i Passeig Picasso), Passeig de Lluís Companys, Arc de Triomf…, i la resta de l’itinerari abans esmentat. Amb motiu de les obres del metro, l’1 d’abril de 1966 s’escurça al Carrer de l’Escultor Llimona, a Horta.
L’1 d’octubre de 1967, es perllonga fins a Drassanes, i el 20 de març de 1968 tornà a la Plaça Eivissa, fins que la nit del 18 de març de 1971, va circular per darrera vegada un tramvia fent aquest servei, que conjuntament amb la línia núm. 51, van tenir el trist honor de ser les dues línies que van circular per Barcelona, exceptuant el Tramvia Blau.
El tramvia mori al cap de noranta i nou anys d’haver-se posat en servei el primer d’ells, i fou l’alcalde J.M. Porcioles i amb el beneplàcit del poble barceloní, que mai va saber valorar el que en realitat era un tramvia, com vàrem desaparèixer els tramvies de Barcelona en favor del transport privat.
Ens caldria que el poble barceloní rescabales el patrimoni arqueològic d’aquest servei públic i dediques un espai en la seva memòria i desgreuge.
En aquesta línia que podríem considerar històrica, hi varen circular tota classe de vehicles, des dels Cadeneros, fins al Washington, inclosos les series 500, 800,i 1200, tots ells de via ampla de 1.435 m.
Foto: Tramvies sèrie 1200, fabricats per MAQUITRANS, d’ample de via 1.435 m.
Text: Joan Termes Roig.