EL TRAMVIA DEL CARRER ANGLÍ


A finals del segle XIX sorgeix la necessitat d’un mitjà de transport que uneixi el nucli de Vallvidrera amb Barcelona. El 1892 es projecta un funicular de tracció de vapor. La FSB (companyia del Ferrocarril de Barcelona a Sarrià) es fa càrrec el 1905 de la construcció del funicular amb la col·laboració de la companyia suïssa Von Roll. S’inaugurà el 28 d’octubre de 1906.

El 14 de gener de 1907 va entrar en servei una línia de tramvia que recorria tot el carrer Anglí des de l’estació de tren de Les Tres Torres fins arribar al Peu del Funicular a Vallvidrera. El trajecte tenia una longitud de 2.125 metres la major part d’ells amb doble via d’amplada de 1.435 mil·límetres. Un cop arribava al capdamunt d’Anglí on hi havia la plaça de Benet XV girava pel carrer Barraquetes i després enfilava el carrer Granados fins a l’estació del funicular. Inicialment el trajecte formava part d’un ramal de la línia Plaça Catalunya-Sarrià i no calia baixar a Tres Torres.

Quan es va perllongar la línia de Sarrià fins a Les Planes i Sant Cugat es va suprimir el tram final del tramvia que ja ocupaven les vies fèrries de la nova línia que travessava Collserola. El recorregut va quedar aleshores reduït a 1.650 metres. Fou en aquell any 1919 quan el tramvia del carrer Anglí va esdevenir autònom, tot i que mantenia l’enllaç amb la via de Sarrià a Les Tres Torres que va esdevenir una estació d’enllaç. El seu recorregut va acabar a partir d’aleshores al capdamunt del carrer Granados.

La línia va ser coberta per tres unitats de tramvies tipus Charleroi numerats amb el 6, 15 i 16, que provenien de les primeres unitats d’electrificació del ferrocarril de Sarrià a Barcelona. Popularment la línia era coneguda com el Tramvia dels Cinc perquè el viatge costava 5 cèntims.

Va deixar de prestar servei el 1936 amb l’esclat de la Guerra Civil i un cop acabada hi va haver un intent no reeixit de reobrir la línia l’any 1939. Els cotxes quedarien apartats a l’estació de Gràcia fins a l’any 1967.


Fotografies: Tramvies de Valvidrera, itinerari per carrers Granados i Anglí.

Text: Joan Termes Roig

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s