Un dels personatges que ha passat a la història dels tramvies de Barcelona, es sense dubtes el Sr. Mariano de Foronda, que en fou director general de les societats de tramvies des de 1904 a 1931. Tot un personatge singular al qual li dedicarem un petit espai.
Mariano de Foronda y González-Bravo (El Escorial, 1873 – Vitòria, 1961), va arribar a Barcelona després de lluitar com alferes a la guerra de Filipines i passar per la “Cia. de Tranvias de Madrid”.
Entre 1904 i 1931 va ser director general de totes les companyies que s’unificaren a Barcelona, en les quals exercí una política paternalista que el va caracteritzar, envers els treballadors i les empreses, elogiat per uns i criticat per altres, maniobrant entre els poders polítics amb predomini de la Lliga Regionalista, per dur a terme els seus interessos.
El 1915 el Rei Alfons XXIII va condecorar al marquès de Foronda amb la Gran Creu de Carlos III, per la seva manera de portar els negocis, de vegades fosca i amb pocs escrúpols, cosa que li va portar a un procés judicial durant la República, va ser absolt de tots els càrrecs, però des d’aleshores va haver d’abandonar tots els càrrecs de direcció de les seves empreses de transports.
Una de les iniciatives que porta a terme fou la d’instituir les parades dels Tramvies, que fins aleshores es feien a demanda dels passatgers, senyalitzant amb uns plafons amb els colors de la bandera espanyola, fixats al pal de la catenària, i d’aquesta manera va millorar l’explotació i rendiment de les línies. La pujada s’havia de fer per la porta del darrere, i per baixar s’havia de demanar parada al cobrador, qui amb un senyal de xiulet, volia dir “parada”, dos,“arrencada” i tres “complet”. També va prohibir, fumar, escopir, menjar i beure, a l’interior dels vagons.
A causa de les annexions de les diferents companyies, les quals identificaven llurs itineraris amb indicadors de colors, el Sr. Foronda, numerar les línies , números que perduraren fins a la supressió dels tramvies l’any 1971. Dotà als tramvies de salvavides, i la instal·lació de sorrers, que podien accionar els conductors. Modernitza les cotxeres, i aconseguí augmentar-les, i edificar-ne de noves com l’Auxiliar de la Plaça Lesseps, Diputació, i el taller central a les cotxeres de Sarrià, i aconseguí de l’Ajuntament, permisos per acoblar remolcs als tramvies, procedents molts dels quals dels antics cotxes de cavalls.
Fotos: Marques de Foronda,. Cotxera l’Auxiliar Pl. Lesseps, Cotxeres Carrer Diputació, Cotxeres de Sarrià, Cotxeres de Vilana.
Text: Joan Termes Roig.