Fins a l’any 1903 no acabà l’electrificació de la línia de Barcelona a Badalona (per Sant Marti i Sant Adrià), al mateix temps que canvià de propietat, que passà a la “Societe des Tramways de Barcelona a Sant Andres et Extensions”. S’hagueren d’adaptar les cotxeres del Poble Nou i renovar els vehicles, el que reportà una gran inversió de capital.
Amb motiu de l’electrificació de la línia s’aprofita la subcentral que la companyia TBSAE tenia instal·lada a Horta. Des que d ‘aquell punt, per la riera d’Horta cap avall, s’establí una línia aèria fins a la cotxera de Pere IV. Més endavant la cotxera va disposar de la seva pròpia central.
La cotxera disposava de duges llargues naus, a part de dependències, serveis i tallers i posteriorment a la desaparició dels tramvies, fou enderrocada a principis de 1990.
El 9 d’agost de 1903 a la tarda, s’inaugurà oficialment la tracció elèctrica a la línia. A dos quarts de quatre va sortir la comitiva, entre la que anaven representants de la premsa, distribuïda en dos cotxes motors, que va recórrer la línia fins a les cotxeres de Sant Martí (carrer de Pere IV, 400) on es van aturar uns moments i de seguida van continuar el seu viatge fins a Badalona i després fins a Montgat.
Els tramvies feien el recorregut sencer en 35 minuts. Els cotxes eren del tipus «màxima tracció» fabricats en els tallers de Federico H. Bagge (del Clot) i disposaven de dos compartiments, un de primera i un altre una mica més gran de segona. En aquest últim els seients eren transversals i en ells hi podien seure vint-i-quatre viatgers, a més dels altres vint que hi podien anar en les plataformes. L’ample de via era d’1 m. Pocs dies després de la inauguració, el 12 d’Agost, a dos quarts d’onze del matí va descarrilar sobre el Pont del Bogatell (avui Passeig de Carles I confluència amb Pere IV) una composició que anava abarrotada de gent que es dirigien als banys, quedant penjant d’una de les baranes del pont. Malgrat l’aparatós de l’incident, no hi va haver cap víctima ni ferits greus, és més, amb l’ajut dels mateixos viatgers es va poder encarrilar el tramvia i va prosseguir el seu recorregut.
Fotos: Cotxeres del Poble Nou, els primers tramvies a Badalona. El 44, de Badalona a Mongat.
Text: Joan Termes Roig.